Boka en session

Du kan välja att boka samtalsterapi, medberoendeterapi, osteopati, rehab eller en kombination av dessa. Jag erbjuder alltid student- och pensionärsrabatt.

Upplandsgatan 38, Stockholm
Boka tid
×

Medberoendeterapi

Tanken med medberoendeterapi

Människor som lider av medberoende får ofta problem i sina relationer såväl till kärlekspartner, vänner som kollegor. De drabbas ofta av utmattning eller har känslor av tomhet och avsaknad av mening. Då är det klokt att söka terapi för att få hjälp!

Under terapin utforskar vi medberoendets mönster, hur det utvecklats och hur det påverkar ditt liv negativt. Sakteligen blir “röda trådar” synliga för dig och du vinner nya insikter. Utifrån dessa kan du omvärdera och välja nya, sundare vägar för dig att leva ditt liv – fri från medberoendet!
Citattecken

“Att gå ifrån att vara omvärldsstyrd och Jag-svag till att bli in-ifrånstyrd och Jag-stark. Bara en person fri från sitt medberoende förstår kraften i dessa ord”

Karoline reuterstrand
Skatta dig själv:
Ladda ner Medberoendetestet

Terapi: Medberoende

Medberoende kan definieras som att man har fastnat så djupt i beteenden av att hjälpa andra och ta hand om andras behov att man tappar kontakten med sina egna känslor och behov. Det finns en hög inkänning och överansvar gentemot andra. Gemensamt för medberoende är ofta följande drag:
  • Anpassar sitt beteende och sin personlighet efter andras behov eller känslor
  • Svårt att sätta gränser och har svårt att stå ut med att andra inte är nöjda och glada
    Hjälper andra mer än man egentligen mår bra av själv men känner sig på så sätt viktig eller omtyckt
  • Känner andras behov men har svårt att känna sina egna behov
  • Svårt att skilja på egna och andras känslor Är överdrivet ansvarstagande
    Tappar bort sin egen vilja i en relation, vill istället samma sak som partnern
    Låter sig bli sårad av samma person om och om igen
    Attraheras av människor med behov
    “Fyller sig själv med andra” för att slippa känna egna inre jobbiga känslor
    Har svårt att ta emot – det känns tryggare att ge
    Är den duktiga flickan eller pojken
    Har stort bekräftelsebehov och kontrollbehov
exempel på

Vad du kan få hjälp med

Låg självkänsla
Överanpassning
Kontrollbehov
Livsvägval
Gränssättning
Relationsproblem
Stress/utmattning
Oro/ångest
Skilsmässa/separation
Medberoende
Dåligt självförtroende
Livkris

”Jag har så mycket att göra på mitt jobb & har svårt att säga nej till nya arbetsuppgifter, jag känner mig otillräcklig… Håller jag på att gå in i väggen?” 

Som medberoende har du svårt att sätta gränser och lider ofta av dåligt samvete och en konflikträdsla, vilket leder till oönskade situationer av stress, en känsla av överbelastning och utom kontroll.  

Utmattning är en vanlig utgång som du behöver terapeutisk hjälp med för att förstå, lösa och skapa nya sundare förhållningssätt och leverne.

”Jag har alltid känt att det varit svårt att leva upp till mina föräldrars värderingar och ideal och detta hänger med mig även som vuxen.  Hur ska jag kunna bryta detta mönster?”

Är man uppvuxen i en miljö där anpassning varit “ett måste” för att ett barn ska nå sina föräldrars gillande och man har gjort allt för att passa in och hålla omgivningen nöjd.

Om detta förblir obearbetade beteenden och känslor är det inte ovanligt att man även som vuxen fortfarande är styrd av tidigare ideal och värderingar som inte är ens egna.

”Varför hamnar jag alltid i kärleksrelationer med samma destruktiva roller? Jag tappar bort mig själv och har svårt att sätta gränser… Hur kan jag bryta denna onda cirkel?”

Om man vuxit upp i en miljö med dysfunktionella företeelser som format en och man inte kunnat bearbeta detta så söker man sig fortsättningsvis till liknande situationer i sitt vuxna liv.

Problem med gränssättning och känslan av att tappa bort sig själv är inga ovanliga attribut i en medberoendeproblematik och det behöver man hjälp med att förstå, bearbeta och lösa genom terapeutiskt arbete.

”Jag har en så dålig hållning, precis som min pappa”

En svag kroppshållning är något som ofta går i arv rent genetiskt. Genom att se över din kropps funktion och svagare områden kan man långsamt behandla och träna upp en starkare och fungerande hållning.

”Har spelat väldigt mycket padel och fått problem med min handled”

Där är du inte ensam. Sport och träning kan ibland leda till överansträngning i leder och muskulatur och i detta fall påverkas bla handleder och armbågar.

Jag har bra behandlingsprogram och rehabplaner som passar dig och ditt idrottsutövande så du snart är tillbaka på banan. 

”Jag har haft ett väldigt fysiskt krävande yrkesliv vilket känns av nu när jag blivit äldre”

I situationer som dessa är det väldigt viktigt att ge stödjande behandling och att utforma ett specifikt träningsprogram och träna kroppen varsamt så inte belastningen ökar och orsakar mer värk eller besvär. 

”Ramlade i skidbacken på sportlovet och har fortfarande ont”

Boka en tid så hjälper jag dig och din kropp i balans igen, troligtvis är det något som ligger snett eller en nerv som kommit i kläm som gör att du får ont. 

”Efter mitt diskbråck har jag svårt att röra mig som tidigare och är rädd för att smärtan kommer tillbaka”

Ett bra val efter en skada eller åkomma är att behandla och hjälpa kroppen tillbaka till balans, lugna ett stressat nervsystem och att successivt och välanpassat träna den stark igen.

”Har problem med mina stukade fotleder sen tonåren. Vad kan man göra åt det?”

Det är viktigt att se över äldre skador som värker och gör sig påminda. Att återetablera en fungerande ledfunktion och att stärka upp kringliggande vävnader för att återfå styrkan och balansen är avgörande.

”Jag har en så dålig hållning, precis som min pappa”

En svag kroppshållning är något som ofta går i arv rent genetiskt. Genom att se över din kropps funktion och svagare områden kan man långsamt behandla och träna upp en starkare och fungerande hållning.

”Har spelat väldigt mycket padel och fått problem med min handled”

Där är du inte ensam. Sport och träning kan ibland leda till överansträngning i leder och muskulatur och i detta fall påverkas bla handleder och armbågar.

Jag har bra behandlingsprogram och rehabplaner som passar dig och ditt idrottsutövande så du snart är tillbaka på banan. 

”Jag har haft ett väldigt fysiskt krävande yrkesliv vilket känns av nu när jag blivit äldre”

I situationer som dessa är det väldigt viktigt att ge stödjande behandling och att utforma ett specifikt träningsprogram och träna kroppen varsamt så inte belastningen ökar och orsakar mer värk eller besvär. 
Lycklig kvinna på promenad

Att bygga upp relationen till sig själv

Vi kan ha olika starka drag av medberoende så ett första steg i terapin är att utforska hur medberoendet yttrar sig och ställer till det i det egna livet. Sedan brukar terapin handla om att dels förändra sina destruktiva beteendemönster och dels om att bearbeta och läka orsakerna till dessa beteendeförsvar. En viktig del i detta blir att bygga upp relationen till sig själv – att känna sina egna känslor, behov och hitta  självrespekt och självmedkänsla.

När du känner dina känslor fullt ut kan du agera istället för att reagera. Du blir in-ifrånstyrd och jag-stark istället för tidigare omvärldstyrd och jag-svag.

I mitt arbete med medberoende integrerar jag olika terapeutiska metoder och arbetar utifrån en certifiering som heter "Res dig! - Läk ditt medberoende".

Ett material som är lättförståeligt och lättillgängligt för klienten och med tydliga ramar arbetar du dig mot ett friare liv utan medberoendets dysfunktionella mönster.

Bakgrund till medberoende

Medberoende brukar utvecklas när man som barn växer upp med vårdnadshavare som har påtagliga brister i sitt föräldraskap, till exempel på grund av alkoholism, psykisk eller fysisk sjukdom/funktionsnedsättning eller någon annan starkt negativ företeelse. Men det kan också handla om till synes mindre typer av problem som ändå gör att barnet behöver anpassa sig efter dysfunktionella mönster i sin uppväxtmiljö.

Karaktäristisk är att föräldern inte är närvarande för barnets känslor och behov, utan barnet får istället skaffa sig trygghet genom att ta hand om förälderns behov. Om föräldrarna inte kunnat se känslorna och behoven hos sitt barn kan inte heller barnet lära sig att se dem. På grund av bristen på spegling och kärleksfull närvaro fylls barnet med känslor av otillräcklighet och skam som följer med dem in i det vuxna livet obearbetat. Detta leder med andra ord till svårigheter att leva i väl fungerade och balanserade vuxenrelationer och vi dras ofta till ny medberoendeproblematik.

Ursprungligen förknippas termen medberoende med att vara närstående till en alkoholist och drogberoende. Sanningen är den att en medberoendeproblematik i grunden alltid handlar om en form av överanpassning och kan växa fram ur flera andra egenskaper. Det kan tex handla om en obalans av uppmärksamhet i en syskonskara där ett barn favoriseras framför de andra eller generell obalans i familjen, narcissistisk personlighetsdrag, låg självkänlsa, skam och skuldbeläggande eller sjukdom i familjen såväl fysiskt som psykiskt.

Samtalsterapi över en promenad
urval av

Patientkommentarer

Jag började gå till Karoline för drygt ett år sedan och hade som mål att sluta falla tillbaka in i en destruktiv relation. Sedan dess har jag lärt mig oerhört mycket om känslomässigt medberoende och hur det påverkar många delar av min vardag. Senaste året har varit en värdefull resa där jag lärt mig identifiera mina egna behov, samt förstå hur jag stundtals omedvetet har motarbetat min egna önskan om en lyckligare tillvaro. Karoline har alltid varit professionell och en stor trygghet, men samtidigt vågat utmana mina tankesätt på ett ödmjukt sätt. Med hjälp av Karoline har jag kommit till viktiga insikter och gjort stora förändringar. Jag är väldigt tacksam för hennes hjälp och rekommenderar henne varmt!

Lena 24 år

Under de 5 månader jag har gått i terapi hos Karoline har hon mött mig med en varm och icke-dömande energi. Med stöd av henne har jag kunnat vara ärlig mot mig själv och utan hennes hjälp hade jag inte kunnat hantera mina utmaningar. Hon har fått mig att inse att jag har förmågan att leva ett harmoniskt liv med hjälp av de verktyg jag har fått. Jag har tidigare gått i terapi men samtalen med Karoline har gett mig så mycket mer. Under våra sessioner får Karoline mig att känna mig accepterad som i sin tur lett till att sessionerna har varit fyllda av mina djupaste känslor. Hon har en otrolig förmåga att se och spegla mig vilket lett till att jag kunnat se mina olika beteendemönster, vad de grundar sig i och deras negativa inverkan på mitt liv. Hennes professionalism är förpackad i omtanke och omsorg.

Harriet 37 år

Karoline har skapat en trygg plats för mig att vara sårbar, att våga möta mina känslor och bearbeta mina erfarenheter. Hon behandlar mig med mjukhet, värme, förståelse och utmanar mig när det behövs. Att kunna blanda medberoendeterapi & osteopati har gett mig en möjlighet att lära känna, lyssna på och förstå min kropp och mig själv på ett nytt sätt, som gjort stor skillnad i min vardag.

Cecilia 34 år

Jag började i samtalsterapi för att bearbeta en tidigare relation som jag lämnade med massa ilska kvar i kroppen. När jag kom till Karoline kände jag direkt ett genuint, rakt och varmt bemötande och engagemang. När jag redan efter ett par träffar fick erbjudandet att gå in i programmet ”Res dig! - Läk ditt medberoende” så var jag lite skeptisk. Inte hade väl jag, som kommer från en harmonisk uppväxt, någon medberoendeproblematik men det visade sig att så var fallet. Jag valde att lita på Karoline och påbörjade utmaningen att förändra mina invanda beteendemönster. Jag är idag så otroligt tacksam att jag valde göra den här inre resan och av allt stöd jag fått av Karoline.

Ulrika 53 år

Boka en session

Du kan välja att boka samtalsterapi, medberoendeterapi, osteopati, rehab eller en kombination av dessa.

Jag erbjuder alltid student- och pensionärsrabatt.

Ta kontakt

Har du frågor eller funderingar kring vilken behandling eller kombination av dessa du ska välja eller om du på annat sätt söker information för att känna dig trygg inför ditt besök, tveka inte att höra av dig!

info@samtalosteopati.se
Tack! Ditt meddelande har skickats.
Hoppsan! Något blev fel. Se över dina uppgifter och testa igen.

Medlemskap och ansvars - och patientförsäkrad i dessa yrkesförbund:

Svenska Osteopatförbundet
Psykosyntesförbundet